De Zilverberk Massages

Text Box: Geschiedenis

Shiatsu is van oorsprong een Oosterse volksgeneeskunst, gebaseerd op het principe dat storingen in de spieren, zenuwen en organen zich openbaren in het netwerk van meridianen, waardoorheen de levensenergie stroomt. In Japan wordt de levensenergie ‘Ki’ genoemd en in China ‘Chi’.

De vroegste schriftelijke melding over shiatsu (Chinees Tien’an) bevindt zich in de ‘Nei King’ geschreven in China in de periode van 453 voor Christus tot 200 na Christus.
Hierin werden alle Chinese geneesmethoden en de ziekteleer beschreven.

In de zesde eeuw na Christus werden de klassieke Chinese geneesmethoden door boeddhistische monniken in Japan geďntroduceerd. Daar werden de Chinese massagetechnieken verder ontwikkeld. Ze werden in Japan bekend onder de naam anma. In Japan is anma gedurende honderden jaren een traditioneel systeem van behandelen geweest dat doorgegeven werd van ouder op kind.
Van 1603 tot 1868, het Edo-tijdperk, waren alle artsen in Japan verplicht anma te bestuderen. Dit tijdperk was een periode van grote bloei van de Japanse wetenschap en filosofie. In het begin van de vorige eeuw gingen anma-masseurs die therapeutisch werkten, de methode Shiatsu Ryoho noemen. Shiatsu Ryoho
betekent vingerdruk therapie.

In 1925 stichtte Tokujiro Namikoshi in Hokkaido het Shiatsu Therapie Instituut. Het is vooral aan hem te danken dat in 1955 shiatsu in Japan door het Ministerie van Volksgezondheid werd erkend als een effectieve, reguliere behandelwijze. Toru Namikoshi, de zoon van Tokujiro Namikoshi, is een grote stimulerende kracht geweest in het proces van acceptatie van shiatsu in de westerse wereld. Andere grote namen die veel hebben betekend voor de verspreiding van shiatsu zijn: Katsusuke Serizawa, Shizuto Masunaga, Shizuko Yamamoto, Wataru Ohashi en Saul Goodman.

Denis J. Binks werd opgeleid in het Nippon-Shiatsu College in Tokio. Zijn leermeester was Tokujiro Namikoshi. Na zijn opleiding tot Shiatsu-therapeut en later tot Shiatsu-docent, bracht hij in 1975 Shiatsu naar Nederland. In 1976 startte hij de Nippon-Nederlandse Shiatsu-School.
Denis Binks heeft in 1987 ook de beroepsvereniging NVST opgericht. Dit was de Nederlandse Vereniging van Shiatsu Therapeuten en is in het jaar 2000 gewijzigd in de Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten.

Binnen diverse disciplines van de gezondheidszorg ontstond belangstelling voor shiatsu als zelfstandige therapie en als aanvullende behandelmethode. Hierdoor integreerde deze oosterse geneeswijze in de westerse gezondheidszorg en wordt inmiddels breed gewaardeerd en geaccepteerd.
Er zijn verschillende shiatsu massagestijlen. Daarbij zijn de Namikoshi stijl en de Zen stijl de meest bekende stijlen. De Zen stijl is geheel gebaseerd op de Oosterse filosofie, met onder meer het klassieke meridiaanstelsel en de 5-elementen leer. De grondlegger voor de Zen stijl is Shizuto Masunaga.
De Namikoshi stijl heeft een meer Westerse inslag en is mede gebaseerd op de kennis van stelsels van spieren, botten
, zenuwen en het endocrien (hormonaal) systeem.